Бъдещето е спомен, пътувай!

Исландия – красота отвъд всички представи

от: 4175лв.

Програма

ДЕН 1: София – Рейкявик
Среща на летище София и полет за Кефлавик – основното международно летище на островната държава /с прекачване/.
Късно пристигане в Исландия.
Трансфер до избрания хотел в Рейкявик и настаняване.
Нощувка.


ДЕН 2: Златния кръг /Golden  Circle/
Закуска. Не си посетил Исландия, ако не си минал по маршрута на Златния кръг /Golden circle/! Днес ще открием едни от най-известните природни забележителности на тази северна страна. Ще се насладим на невероятни панорами и ще открием вулканичната сила на тази древна и вечно променяща се земя.
Първата ни спирка е при кратера Керид /Kerid/, формиран след изригване на вулкан преди 6500 години. Освен с фотогеничните си красиви склонове и гладкото езеро на дъното, Керид е известен сред местните жители и като любимото място за пикници на семейството на Бьорк – исландската музикална икона, която през 1987 година дори изнася концерт от плаваща конструкция в средата на езерото, докато публиката е навред по стръмните брегове.

Следваща спирка – Гейзер /Geysir/!
Врящата вода ще изригне над главите ни в невероятно представление. Именно този гейзер е дал името си на всички изригващи горещи извори в света. Част от причудливата местност с клокочещи води и небесно сини езерца, дължащи цветовете си на минералните отлагания, е Строкур /Strokkur/ – братът на Гейзер и една от емблемите на Исландия. Ще поседим край него и ще наблюдаваме поетапните му надигания, а на всеки 5 минути – впечатляващото му изригване, изхвърляйки водите си на височина над 30 метра.
Следват могъщите каскади на огромния водопад Гълфос /Gullfoss/ – тонове бучаща водна маса, която се излива от широки тераси от височина над 40 метра.

Време за обяд.
Хей, в Исландия сме и тъй като тук нищо не е обикновено, мястото за обяда ще е неочаквано. Предполагахте ли, че в тази северна страна, покрита с тънък слой вулканична почва, може да намерите истинска доматена ферма? Всъщност макар и тънка, вулканичната пръст на Исландия е богата на минерали, които придават невероятен вкус на доматите, а горещите недра на острова осигуряват естествено отопление на оранжериите в доматената ферма – Friðheimar farm. Ресторанта на фермата предлага вкусна храна, в която основната съставка естествено са доматите.  Доматената супа е емблема, а различните видове пресен хляб, маслото и уникалния интериор са чудесна комбинация. Представете си колко са вкусни доматените… бира, сладолед или пък чийзкейк. Поръчваме, нали?!
Последната ни спирка за днес е Националният парк Тингвелир. Колко пъти в живота си сте се разхождали буквално между две големи тектонски плочи? Често?!
Именно това ще направим на мястото, на което се срещат Северноамериканската и Евразийската плочи във Великия атлантически риф, който бавно /от човешка гледна точка/, но неумолимо /от геоложка/, отделя Исландия от Евразия.
Именно тук, на брега на красиво езеро в началото на 10-ти век е основан Алтинги – най-старият демократичен парламент в света.
Обратен път към Рейкявик и заслужена почивка.
Нощувка.


ДЕН 3: Рейкявик
Закуска. Свободно време или /по желание/ възможност за наблюдаване на китове /срещу допълнително заплащане/. Ще се качим на корабче, ще ни облекат с топли гащеризони и се отправяме към открити води. По път ще се любуваме на красивите брегове на залива – величествени планини, тук-там някое градче с пъстри покриви, полуострови с красиви морски фарове. Отзивчивият екипаж ще ни разкажат интересни факти за различните видове китове и птици, докато порим водите в търсене на тези удивителни създания – най-големите морски бозайници в света!
Време за обяд.
Продължаваме с обиколка на любимата ни исландска столица.
Рейкявик /ударението е на И/ е една от най-малките европейски столици с население от около 140 000 души. Наричан “слънчевия пътешественик”, градът е малък, подреден и с много уютна централна част. Ще тръгнем заедно из лабиринта от малки улички. А наоколо – подредени стари дървени къщи с разноцветни врати и прозорци и чуден мъх по покривите, малки магазини, каферта, галерии и причудливи вътрешни дворчета. Стигаме до емблематичната църква Халгимскиркя Hallgrímskirkja, чийто строеж е отнел над 40 години. Причудливите ѝ форми са вдъхновени от базалтовите колони от застинала лава, а корпусът ѝ наподобява изригващ гейзер.
На площада пред църквата се намира статуята на Лейф Ериксон – изследователят, важен за исландците поне толкова, колкото Колумб за испанците и всъщност оспорващ първенството на Колумб в стъпването на американския континент. Всеки исландец е убеден, че именно той открива Америка, цели 500 години преди Колумб да прекоси Атлантика. Нещо повече. Именно тази версия на откриването на континента се преподава в исландските училища. Не спорете с местните по този въпрос, така както са излишни и всякакви спорове относно реалното съществуване на троловете и елфите – митологичните същества от исландските саги. Именно в елфите /по официални проучвания/ и до днес вярват много от гордите наследници на викингите.
Ще видим още най-стария парламент в света, действащ и до днес Althingi Parliament House, създаден в далечната 930 година. Продължаваме към Кметството, езерото Тьорнин, Лутеранската катедрала и концертната зала Харпа.

Свободно време в града или /по желание/ посещение на сградата Perlan /Перлата/.
Тя има удивителен купул и невероятна гледка от терасата. В Perlan има планетариум. Има и ледена пещера. Именно тази пещера в Перлан е първата по рода си в света, направена от над 350 тона сняг от исландските планини. В планетариума пък ще посетим магичното шоу Аурора , настанени удобно в седалки. Ще се изстреляме в космоса, потапяйки се напълно в мистериозните полярни сияния. Ще гледаме и лава шоу за вулканичното изригване на Гелдингадалир, което започва на 19 март 2021 г. на полуостров Рейкянес. Това е първото изригване в района от над 800 години.
В изложбените зали ще видим атракции усещайки силата на вулканите, земетресенията и геотермалната енергия. На терасата пък има ресторант и бар с гледки от високо. Истински любимо място!
Някои от атракциите в Perlan се заплащат.
Нощувка.

ДЕН 4: Полуостров Снайфедлснес
Закусваме и потегляме към едни от най-живописните островни пейзажи – тези на полуостров Снайфедлснес /Snæfellsnes/. Ще усетим духа на Исландия в старото рибарско селище Хелнар /Hellnar/, където ще посетим емблемата на градчето – местната църква, построена през 1945 г. След това ни чака невероятния пейзаж на Валасньос /Valasnös/, заливче от изумително сини води и насред тях – базалтова формация от скални островчета. Ще видим и ерозиралата от срещата на слънчевите лъчи с мощта на вълните каменна арка Gatklettur на близкия плаж Арнарстапи. Недалеч е планината Киркюфел /Kirkjufell/, в превод Църковната планина и водопада Kirkjufellfoss.
Потегляме към столицата.
Прибираме се в Рейкявик.
Нощувка.

ДЕН 5: Живопосното южно крайбрежие и обиколка по ледник
Закуска. Първата ни спирка е 60-метровия водопад Скогафос /Skogafoss/.
При слънчево време, по цялата му 25-метрова широчина, водните пръски се пречупват в красива дъга. И тъй като сме в Исландия, където за всяко място има сага или легенда, Скогафос също си има такава. Според местните, първият викинг, заселил се в местността, скрил съкровището си в пещера зад водопада.
Ние обаче няма да търсим имането на древния митологичен викинг, а ще ви покажем едно от най-любимите ни места в Исландия – черния плаж Рейнисфяра /Reynisfjara/.
Нереалния пейзаж на катранените вулканични пясъци и ослепително бялата морска пяна, разкъсана от базалтовите черни колони на скалите във водата. Черно и бяло. Абсолютен сюрреализъм е това място.
След сериала “Игра на тронове” , Исландия нашумя като една от основните локации за снимки.
Досега имахме възможност да видим вулканичните последици от огненото сърце на острова, сега е време и за леда – отправяме се към причудливите форми, ледени пещери, пукнатини и отблясъци на ледника Sólheimajökull. Уви, в последните години той бавно, но неумолимо се топи, вследствие на температурните промени.
Едно от най-странните изживявания ни чака на края на този изпълнен с емоции ден – ще влезем зад 60-метровата водна мощ на водопара Селяландсфос /Seljalandsfoss/. Незабравим празник за сетивата. Оставаме безмълвни почти през целия път обратно към Рейкявик…
Нощувка.


ДЕН 6: Ледника Ватнайокутл – Ледниковата лагуна Йокулсарлон – Диамантения плаж
Закуска. Отправяме се на дълго пътуване към на най-големия по обем ледник в Европа – Ватнайокутл. Нереалните цветове на ледника, вариращи от ослепително бяло, през сапфирено синьо и бездънно черно ни оставят без дъх. Ледниковата лагуна Йокулсарлон – гигантски ледени късове, плаващи в мразовитите води, а цветовете им, на фона на призрачния пейзаж, придават мистичност на гледката.

В близост до лагуната се намира Диамантеният плаж. Името му казва всичко. Част от ледените късове се шлифоват от водата и пясъка. Успяват да се доберат чрез вълните до катранено черният плаж и застиват в очакване да ги открием. Истински исландски диаманти от лед. Любов! Ледена, красива, проблясваща и искряща любов.
Завръщане в Рейкявик.
Нощувка.

ДЕН 7: Полуостров Рейкянес – Синята Лагуна – София
Закуска. Свободно време за разходки, подаръци, сувенири. По желание /срещу доплащане/ посещение на незабравимото изживяване Flyover Iceland. Ще полетим на едно вълнуващо пътешествие над Исландия с 15 минутно интерактивно филмче на което ние ще сме  пилоти на хеликоптер. Ще летим докосвайки водопадите, планините със снежни върхове, ледниците, прекрасните зелени полета с препускащи коне.
По обяд освобождаваме хотела.
Следва полуостров Рейкянес /Reykjanes/. Там ще ни посрещне един от най-старите морски фарове в Исландия /висок 26 метра/. Ще имаме и гледка към Gunnuhver – най-големият калциран гейзер в страната, известен със своята любопитна легенда. Според нея, гейзерът носи името на полтъргайст на над 400 години. Това била Гуна – жена, сътворила голямо опустошение в района. За наказание един свещеник я бутнал в горещия и кипящ извор. А след толкова години, легендата гласи, че призракът на Гуна все още го преследва.

Отправяме се към Seltún Geothermal Area – високотемпературната геотермална зона, в която се намират разнообразни горещи извори – бълбукаща кал, кипящи потоци и димящи фумароли. Многоцветното поле изненадва с нюанси от жълто до ярко червено и тюркоаз до тъмно зелено. Мистично.
Късен следобед е, и е време за Синята лагуна. Любимият на всички спа център на открито. Наречен е така, заради уникалния си цвят, получен при рядка комбинация от сладка и морска вода. Ще имаме време за релакс, за напитки и чудесно настроение.
Заслужили сме го.
Привечер – трансфер до летището и късен полет за София.


ДЕН 8: София
Пристигане на летище София преди обяд.

Прочети още
[save_as_pdf_pdfcrowd]

Цени и дати

Дати и цени

 

29.08.2024 – 4175 лева – търсим и жена за комбинация

07.09.2024 – 4175 лева

20.09.2024 – 4175 лева

Цената включва

 • Самолетен билет  София – Рейкявик – София /с прекачване/
 • 23 кг чекиран багаж и 8 кг. ръчен багаж с размери 55 x 40 x 23 см
 • Летищни такси
 • Всички трансфери
 • 6 нощувки със закуска в избрания хотел
 • Здравна застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 10 000 евро
 • Водач на български език
 • Обиколка на Рейкявик
 • Целодневна екскурзия Златния кръг /Golden Circle/
 • Целодневна екскурзия по Южния бряг /South Coast/
 • Целодневна екскурзия на полуостров Снайфедлснес
 • Целодневна екскурзия до ледниковата лагуна Йокулсарлон и Диамантения плаж
 • Полудневна екскурзия на полуостров Рейкянес /Reykjanes/
Прочети още

Цената НЕ включва

 • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка
 • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./
 • Съседни седалки в самолета /освен ако не са поръчани и платени/
 • Кетъринг по време на полета, който се поръчва и плаща по време на самия полет.
 • Неупоменати в програмата услуги
 • Застраховка “Отмяна на пътуване”
 • Синята лагуна /Blue Lagoon/ – 85 евро
 • Наблюдение на китове с корабче – 110 евро за възрастни /54 евро за деца до 11 г./
Прочети още

Други

 • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка
 • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./
 • Съседни седалки в самолета /освен ако не са поръчани и платени/
 • Кетъринг по време на полета, който се поръчва и плаща по време на самия полет.
 • Неупоменати в програмата услуги
 • Застраховка “Отмяна на пътуване”
 • Синята лагуна /Blue Lagoon/ – 85 евро
 • Наблюдение на китове с корабче – 110 евро за възрастни /54 евро за деца до 11 г./
Прочети още

Изпрати запитване

Попълнете име, презиме, фамилия и рожденна дата на всеки турист (на латиница), по паспорт или лична карта

Предложени обяви

Открийте Вашата дестинация